Stora Hagdahlspriset 2024

Magdalena Hermelin, Skänninge. ”För engagemang och tydligt ställningstagande för svensk mat, förankrat i eget hållbart företagande på östgötaslätten.”


Stora Hagdahlspriset 2024 tilldelas Magdalena Hermelin i Skänninge


Magdalena är en driven entreprenör som sedan tio år driver en KRAV-märkt grönsaksodling på Fallsbergs gård utanför Skänninge, där hennes make också odlar gräsmattor.

Grönsakerna säljs direkt till butiker i Östergötland och Stockholm utan mellanhänder, men också via en vackert inredd gårdsbutik. Under skördeperioden erbjuds kunder att själva skörda grönsaker och blommor. Hit vallfärdar kunder och får förutom tillgång till kvalitetsgrönsaker också en upplevelse och utbildning i hur grönsaker ser ut ”på rot”.

– Att odla och producera mat är så kul! Att så ett frö och sedan se det växa med hjälp av fotosyntes och vår omsorg det är en magisk känsla! Och att dessutom få sälja vidare våra grönsaker och färdiga gräsmattor till andra som uppskattar rena och okonstlade råvaror är fantastiskt. Vi tror på Sverige som ett starkt och konkurrenskraftigt matproducentland. Vi vill vara med och ge alla möjlighet till att kunna ha god och fin mat på bordet. Vi odlar med omsorg för vår jord och tycker att det är lika viktigt hur vi som arbetar på gården mår, säger Magdalena Hermelin.
Förutom att ha blivit en etablerad och duktig grönsaksodlare beskriver Magdalena gärna svenska matproducenters förutsättningar, utifrån egen erfarenhet. Magdalena tar också gärna plats i debatten, både för och om den svenska produktionen och varför den kostar mer än lågprisimport.  

Motivering
”För engagemang och tydligt ställningstagande för svensk mat, förankrat i eget hållbart företagande på östgötaslätten.”

 
Kontakt:
Magdalena Hermelin
Telefon: 0707-88 12 36
magdalena@hermelins.se

Marie Lönneskog Hogstadius, Hagdahlsakademien
Telefon: 0738-23 08 90

Inga Wallenquist

2024-01-24