Andreas Nylén

Hagdahskock 2018

Pressmeddelande 8 januari 2018

Årets Hagdahlskock 2018 är utsedd!
Han har arbetat inom hotell- och restaurangbranschen i många år, bland annat 9 år i England, i svenska fjällen och för en hotellkedja i Linköping.
De senaste tre åren har han antagit utmaningen att göra något extra bra av skol- och äldreomsorgsmaten.
Årets Hagdahlskock heter Andreas Nylén och jobbar i Kinda kommun.

-Detta har varit något helt nytt för mig, men jag tänkte att varför skulle jag inte kunna göra sådan mat riktigt bra också? Jag försöker så långt det går att använda svenska, och gärna lokala råvaror, som genom mycket kärlek och omtanke blir till en upplevelse för både unga och gamla. Med ett lite mindre portionspris så får man tänka till, men det går att servera helt fantastisk mat bara man har engagemanget, säger Andreas Nylén.

Andreas arbetar mycket med att försöka nå ut till invånarna i Kinda, för att förändra synen på skol-och äldreomsorgsmaten, och han hoppas att förnyelsen av den kommunala maten har uppmärksammats av de som bor i trakten.

-Mat handlar mycket om upplevelsen och jag vill knyta band till våra gäster, så jag har exempelvis lagat mat på skolgårdarna, och varit och grillat med de gamla på äldreboendet. Det finns massor roligt att göra tillsammans. Har man kul på arbetet så märks det också i vad man försöker skapa. Vi bakar ofta vårt eget bröd, rullar våra egna köttbullar, gör egna pannbiffar och kroppkakor. När man lagar mat till de äldre så är det viktigt att man väcker liv i deras minnen från förr. Så vi försöker servera mycket traditionell husmanskost. Det kanske verkar tidsödande att laga till över 1000 personer, men vi har hittat hjälpmedel som gör det möjligt. Jag ser på mina kollegor att de har en stolthet i sitt jobb och över den mat vi serverar, säger Andreas Nylén.

Hagdahlsakademiens motivering lyder:
”För måltider med gastronomiska ambitioner, till barn och äldre i Kinda kommun. ”

Priset Årets Hagdahlskock delas ut i Linköping tisdagen den 6 februari, i samband med Hagdahlsdagen. 
 

Kontaktuppgifter till Årets Hagdahlskock Andreas Nylén:
072-572 87 79

För mer information om priset, kontakta gärna:
Fredrik Eklund, ledamot i Hagdahlsakademien, 070-934 30 06,
kontakt@reaturangskyline.se

Vänliga hälsningar 
Lana Brunell, pressansvarig, Hagdahlsakademien. 
072-700 82 19 
lanabrunell@hotmail.com 

Magnus Gröntoft

2018-01-04